понедельник, 8 декабря 2014 г.

Проект "Кімнатні рослини"

ПРОЕКТ «КІМНАТНІ РОСЛИНИ»


            


Підготували  та провели  вчитель природознавства та біології  Палярус А.С.

Кіровоградська обл..
Світловодський район
Озерський НВК
2013 рік.


ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА  ПРОЕКТУ

Мета:
   - Ознайомити учнів із представниками галереї кімнатних рослин, історією  виникнення кімнатних рослин;
    -розвивати вміння складати проекти  майбутніх клумб, доглядати за кімнатними рослинами та рослинами відкритого грунту,розширити кругозір учнів по озелененню та благоустрою шкільної території, покращити внутрішнє та зовнішнє озеленення на території школи.
    -виховувати любов до природи та праці, формувати в учнів екологічну культуру.

Завдання:
1.Створити колекції кімнатних рослин, забезпечити збагаченню їх видового складу.
2.Створити та реалізувати міні проект по озелененню шкільного приміщення.
3.Дослідити вплив кімнатних рослин на організм людини.
4. Активізація пізнавальної, творчої та просвітницької діяльність учнів.

Проведена робота:
1.Ознайомлення із квітникарством та способами догляду за  кімнатними рослинами.
2.Практичне засвоєння  матеріалу з допомогою відкритого виховного заходу.
3.Творча робота дітей.
4.Робота над фотоматеріалами з теми проекту.

План виконання проекту:

1.Мотивація значущості проектної діяльності з даної теми.
2.Обговорення ідей,що до вирішення проблеми.
3.Формування завдань, які вирішуватимуться.
4.Визначення джерел потрібної інформації.
5.Оформлення роботи.
6.Аналіз та оцінювання роботи учасників  проекту.
7.Презентація матеріалів проекту.

Правила взаємодії під час проекту:

1.     Викладати свої ідеї, думки чітко.
2.     Бути доброзичливим, відповідальним.
3.     Доводити свою справу до кінця
                                                     ВСТУП.
Мотивація назви  нашого проекту  - плідна робота не тільки учнів , а й всіх учнів та жителів села  Озера. Головною стежиною являється школа по якій веде нас директор – Тето Л.М.Оскільки, головною стежиною є наша школа, то маленькими стежечками – наші досягнення та творіння… Роль творців виконували учні  школи та вчителі природознавства та екології Палярус А.С. та Федорус О.М..
          Всім добре відомо, що флорист – людина, яка володіє певними знаннями та естетично – художніми здібностями. І, насамперед, має обожнювати свою діяльність: бути охайною, терплячою, трудолюбивою і володіти неабиякою уявою. Саме уява відіграє не останню роль в дизайні композицій з квітів.
Фітодизайн – це процес створення різноманітних композицій з квітів з метою озеленення та удосконалення інтер’єру. Ось, ми і дійшли висновку, що саме флорист займається і вивчає секрети фітодизайну.
              Найкращим і найдоступнішим засобом дляпізнання барв та кольорів нашого життя є квіти. Щодня, відволікаючись від суєти та проблем, ми маємо надзвичайну можливість зануритися в казкову планету – планету квітів. Живі квіти, що приносять нам стільки позитивних емоцій і настрою, є невід'ємною частиною життя творчої людини.                                                   
Я зірвав квітку – і вона загинула,
Я спіймав метелика – і він умер
У мене на долоні.
І  тоді я зрозумів,
Що торкнутися краси
Можна тільки серцем.
( П. Гвездослов )
Озеленення, в тому числі і квіткове оформлення, стає в нашій країні невід´ємною частиною організації побуту. Квіти і зелень відіграють важливу роль в естетичному вихованні дітей.
            Навчально-дослідницька робота з декоративними рослинами проводиться на уроках біології, екології, літній практиці. Ми так звикли до зеленого оточення, що сприймаємо рослини майже «автоматично». Доведено, що без рослин у людини спостерігаються неврози, втомлюваність, частішають стреси, посилюється зорова напруга. Природний зелений колір на тлі світлих стін приміщення створює враження чистоти, що добре впливає на світосприйняття, психіку, сприяє розумовій діяльності. Спостереження за живою рослиною, що розвивається, впливає на людину сильніше, ніж твори мистецтва. Вони покращують мікроклімат у приміщенні, виділяють леткі речовини – фітонциди, що згубно діють на хвороботворні організми. Розміщенні з добрим смаком рослини надають помешканню своєрідності, створюють затишок.

            Декоративні рослини являють собою велику групу дерево-кущистих та трав´яних форм, які використовуються для зовнішнього і внутрішнього озеленення. Зелені насадження – не тільки прикраса, це ще і невід´ємні друзі людини . Очищуючи і освіжаючи повітря, вони поглинають вуглекислий газ і збагачують повітря киснем. При наявності зелені людина краще переносить спеку. Зелені насадження зменшують силу вітру, понижують запиленість повітря.  Дерева і кущі , посаджені вздовж стежин і на площадках, квітники і газони в дворі і перед приміщенням школи значно зменшують вуличний шум.
Квіти - незмінні супутники нашого життя, наша радість, наша гордість, наші помічники
  Старовинна китайська традиція говорить про те, що кожна освічена людина повинна оволодіти 7 науками. Одна з них – квітникарство. Квіти можуть не тільки покращувати настрій , а і енергетику людини. Будь – яке приміщення без кімнатних квітів здається нам холодним та непривітним. Рослини очищують повітря та наповнюють дім життєвою енергією. 
  Зелений колір рослин – один із найприродніших. Опинившись після трудового дня поряд з рослинами та квітами ми заспокоюємося і відчуваємо, як змінюється наш настрій. Рослини радують нас своєю зеленню, своїми квітами. Нам подобається дивитися на зелень, яка прикрашає сучасні інтер’єри. 
„ Високе призначення рослин не тільки в тому, щоб радувати наші очі кольором, а нас самих чудовими плодами. Так, вони роблять це. Але вони ще й м’яко, добросовісно очищують повітря та землю навколо нас. І кожен дім, в якому живуть здорові рослини . буде для нас більш чистим і здоровим, ніж якби рослин у ньому не було” ( цитата з англійської книги 19 століття по садівництву.)
       Американська організація  з охорони навколишнього середовища  вважає забруднення життєвого простору (клімату життя) отруйними  речовинами  одним з п’яти найнебезпечніших  зол які загрожують здоров'ю людини.  Причиною „поганої атмосфери”  є і абсолютно ізольовані сучасні квартири, які закриті для доступу повітря. Наступною причиною в списку є  будівельні матеріали – істочник забруднення повітря формальдегідом, ксилолом, толуолом, бензолом, трихлоретиленом, хлороформом, аміаком, алкоголем та ацетоном. До  них же приєднуються і людські випаровування, які називають біологічними.
         Такий „хімічний коктейль” може призвести  людей, насамперед маленьких дітей та старих людей до  втрати здоров'я та хвороб. З 80 – років лікарям та народним цілителям відоми симптоми , причини появи яких не можливо виявити звичайними способами діагностики. Особливо важливим було те, що у пацієнтів відразу ж наставало покращення, як тільки вони потрапляли в приміщення зі свіжим, чистим повітрям.   Тоді і було введено поняття „  синдром нездорового приміщення”. Симптомами цього синдрому є стомлюваність, подавленність,  головні болі, астма, алергія, в найгірших випадках – злоякісні пухлини.
Рослини можуть фільтрувати або перетворювати отруйні речовини і покращувати повітря в приміщенні.  Крім того, вони  зволожують  повітря, якщо , звісно, ми не залишаємо їх без води.  Досліди НАСА це довели. Те що запах, який іде від рослин, має стимулююче  для здоровя протимікозне
( мікози – хвороби, які викликаються паразитичними грибами) , та антибактеріальне  значення  відомо в аромотерапії.
Вчені підрахували : рослини Землі щороку виділяють в атмосферу приблизно 490 млн тон фітонцидів, летучих речовин, які вбивають або пригноблюють ріст та розвиток мікроорганізмів.
   Ці речовини встановили свій порядок не тільки навколо нас. Потрапляючи через легені та шкіру в організм людини, вони вбиваюта та затримують розвиток  хвороботворних мікроорганізмів, оберігають від інфекційних захворювань, бальзамують тканини. Біологічно активні фітонциди нормалізують серцевий ритм та артеріальний тиск , приймають участь в обміні речовин, благотворно діють на психіку людини .  А якщо до всього цього добавити естетичний компонент, який активно впливає на народження позитивних емоцій – одного з найважливіших факторів стану здоров'я – то можливо сміливо стверджувати, що краса природи рятує, якщо не світ – то здоров'я людини.  






















          ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ КІМНАТНОГО
КВІТНИКАРСТВА
             Історія кімнатного квітництва йде корінням в глибоку старовину:
людині завжди хотілося мати поруч із собою красиві рослини, що прикрашають його будинок. Поняття "кімнатна рослина" існує  з моменту, коли вони здогадалися кинути насіння не на полі, а в горщик із землею. Храми стародавньої Еллади прикрашали вазони з рослинами. Відкриття нових земель принесло слідом за собою та відкриття новихдекоративних рослин.
Взимку 1240 р. у м.Кельн прибув голландський король Вільгельм, на честь якого був організований вечір у приміщенні прикрашеному деревцями і кущами, які були вкриті цвітом, ніби літом.  Це був перший в Європі зимовий сад, створений руками відомого садівника Альберта Магнуса.
             Перший експеримент зі створення зимових садів  був вдалим , і європейські монархи, бажаючи випередити один одного, примушували садівників будувати павільйони і вирощувати в них  дивовижні рослини. В першу чергу це були види, які мали практичний інтерес для імператорських кухонь, наприклад,апельсини ( «orange» - з франц.), звідки і походить назва «оранжерея». Не встояв перед спокусою і Петро І, у якого в Петергофі був побудований павільйон для зимового утримання цитрусових (літом деревця виносили на свіже повітря).
            Але доставка нових рослин для європейських оранжерей виявилася нелегкою. Потрібно  було везти вимогливі тропічні рослини на вітрильних кораблях багато тижнів через теплі і холодні води. Їм необхідна була прісна вода, від прямого тропічного сонця рослини одержували опіки і всихали, морські бризки потрапляли на листя і коріння рослин, і вони гинули від солі.
            Першими берегів Європи досягли невибагливі екземпляри, які можна було везти у стані спокою: цибулини і бульбо видні рослини.
         Дуже цінним для кімнатного квітникарства став винахід англійця Н. Уорда, який помітив, що в невеликій скляній камері рослини почувають себе непогано, а причина цьому – висока вологість повітря. Все британське суспільство почало встановлювати «ящик Уорда» для утримання рослин у кімнатах.
            В 1834 р. Уорд змайстрував першу «валізу» для перевезення рослин, яку встановлювали на палубі. Рослинам потрібно було вже менше вологи, і вони були захищені від солоних бризків.
            Тепер в Європу можна було  привозити ніжні тропічні рослини: папороті, орхідеї, бромелієві та інші.
            В Англії розпочалося захоплення орхідеями. На аукціонах за орхідеї платили великі гроші.
            Європейські держави досить швидко усвідомили, що кімнатні рослини – велике багатство.
             Голландці заснували Капську колонію на півдні Африки, звідки була вивезена більшість кімнатних рослин. Тривалий час голландською колонією була Індонезія. В той час у Нідерландах можна було зустріти найбільшу різноманітність тропічних рослин. Це приваблювало багатьох  біологів, у тому числі і Карла Ліннея.
            Стає зрозуміло, чому в даний час Нідерланди і Англія знаходяться на першому місці з виробництва квітів у світі.
     І ці рослини мали нагоду завітати і до нашої першої стежини – природничий куточок. То ж познайомимось з його історією створення.
Та так вже сталося, що шкільний краєзнавчий музей облаштували в фоє школи , де велика кількість світла та простору.. Батьки та жителі села відгукнулися на акцію «Подаруй школі квітку». Адже, багато людей господарюють і вільний час приділяють квітам. Це люди, які виявилися не байдужими і до квітів, і до школи та подарували нам ці гарні квіти, а вже надалі куточок доглядають учні та працівники школи. Також куточок охоплює спогади минулого - «На згадку школі!».Це, звичайно, дарунки випускників –рідкісні кімнатні рослини. Оскільки, куточок постійно поповнюється пейзажами, природними знахідками – історія відроджується і живе.
Ось, так і утворився природничий куточок – «Тільки чисті серцем бачать справжню красу».





















Особливості догляду  за
кімнатними рослинами  
 КАЛЕНДАР ДОГЛЯДУ ЗА  КІМНАТНИМИ РОСЛИНАМИ
Вересень
Усі кімнатні рослини, які перебували під відкритим небом, потрібно перенести у приміщення. Перед цим всі рослини уважно оглядають і обливають теплою водою, краще під душем. Протягом вересня потрібно зменшити поливання рослин, які вступають у стан спокою. У цей період можна пересаджувати епіфіллум і зігокактус. Рекомендується продовжити заготівлю різних видів ґрунтів для весняного пересаджування рослин.
Жовтень
З початком опалювального сезону підживлювати рослини потрібно частіше. У приміщеннях з температурою вище 25° С підливати необхідно щодня, при 21-24° С — через день-два, при 15-20° С — через 4-6 днів, у прохолодних приміщеннях з температурою 10-14° С рослини підливають з інтервалом 7-8 днів. Якщо є можливість, субтропічні рослини потрібно перенести у прохолодні приміщення.
Листопад
Кімнатні рослини в листопаді потрібно підливати не дуже часто, краще їх збризкувати водою. Бульби глоксиній і бегоній потрібно звільнити від ґрунту, • вкласти в ящики, пересипати піском і зберігати при температурі 7-10° С. Горщики з амарилісами і ахіменесами розміщують у темних прохолодних місцях.
Грудень
У зимові місяці більшість кімнатних рослин перебувають у стані спокою. Але і в цей час вони вимагають догляду. Кімнатні
рослини бояться протягів. При провітрюванні приміщень елі: оберігати рослини від холодного повітря. Для більшості кімнатних рослин поливання потрібно зменшити. Необхідно регулярно розпушувати поверхневий шар ґрунту. Кактуси і сукуленти підливають рідко. Більшість з них у цей період вимагає зниження кімнатної температури.
Січень
Рекомендується регулярно оглядати рослини, не допускати пересихання ґрунту в горщиках. Амариліси потрібно розмістити у теплому приміщенні, поставити на добре освітленому місці і  періодично поливати. При недостатньому освітленні кімнатним рослинам необхідне додаткове штучне освітлення. Потрібно підготувати ґрунтові суміші для пересаджування кімнатних рослин і посіву насіння
Лютий
Потрібно збільшувати полив рослин. Глоксинії, бульбові бегонії висаджують у горщики і виставляють на світло. При цьому рослини регулярно підливають. У лютому можна приступити до формування крон і пересаджування деяких кімнатних рослин.
Березень
Можна пересаджувати кімнатні рослини. Після пересаджу­вання ґрунт необхідно добре полити водою. Частину пагонів у пересаджених рослин потрібно відрізати або вкоротити. Обрізані пагони можна використовувати для розмноження рослин. У пеларгонії, фуксії, колеуса і деяких інших рослин вирослі на зиму пагони потрібно обрізати на 1/3 або 2/3 довжини за два тижні до пересаджування.
Квітень
Цього місяця продовжують пересаджувати і розмножувати кімнатні рослини. Один раз на 10 днів проводять підживлення рослин, які почали рости. Рослини, які стоять на південних вікнах, потрібно притінювати. Якщо амариліс починає скидати листки, потрібно зменшити полив. Азалії, цикламени, зігокактуси, які відцвіли, вступають у стан спокою. Тому їхнє поливання  зменшують, або регулярно обприскують.
Травень
Більшість кімнатних рослин потрібно часто поливати. Однак необхідно слідкувати, щоб не закисав грунт. Рекомендується регулярне підживлення і обприскування рослин. У травні можна почати перше перелопачення буртів, у яких готують дернову, листяну і компостну землю.
Червень
Потрібно регулярно проводити поливання, обприскування і підживлення кімнатних рослин. Не допускати пересихання ґрунту в горщиках. Кактуси та інші сукуленти потрібно переставити на сонячні місця і збільшити підливання.
Липень
Рекомендується дуже часто поливати і обприскувати кімнатні рослини, особливо в спеку притінювати їх від прямих сонячних променів. Слід регулярно підживлювати рослини. Періодично листки рослин миють і слідкують, щоб не з'явилися шкідники.
Серпень
У серпні продовжують часто поливати і обприскувати кімнатні рослини. Можна починати заносити в приміщення окремі рослини, які знаходилися на відкритому повітрі. Заго­товлюють всі види садових земель.
Там, де зникають квіти, не може жити людина.
                                                                        ( Гегель)
                                                         Гіппеаструм
      Умови життя та розвитку рослин
             
Батьківщина - тропічна Америка. У природі розповсюджено близько 75 видів. В даний час є велика кількість сортів ,які відрізняються формою і забарвленням квіток. Ця рослина має велику - до 20 см в діаметрі цибулину, яка заглиблюється в грунт лише наполовину.. Листя  зібрані в прикореневу розетку, завдовжки близько 50 см. Квітки зібрані по 2-4 штуки в зонтикоподібне суцвіття на довгому (до 1 м) квітконосі.. Оцвітини широкі, до 20 см діаметром, дзвоникоподібної  форми, найрізноманітніших відтінків: білі, рожеві, червоні, бордові, жовті, строкаті.. Має великі тичинки з яскраво-жовтими пильовиками. Цвіте у лютому - на початку березня.
Температура: У період вегетації оптимально 17-23 ° С.  У період спокою цибулини зберігають при 10 ° С.
 Освітлення: Яскраве розсіяне світло.
 Полив рясний під час цвітіння - грунт весь час повинна бути вологим. У період спокою тримають в сухості
 Період спокою: Стебло зрізають, тільки коли воно  повністю засохне. Поступово полив скорочують, потім перестають поливати зовсім. Період спокою повинен тривати 6-8 тижнів в період з лютого.. Потім цибулину можна дістати з горщика, відокремлюють «діток» і пересаджують материнську рослину.
 Вологість повітря: Якщо рослина знаходиться в приміщенні з сухим повітрям, то можна злегка обприскувати  бутони зверху. Не можна обприскувати квітки або листя, а також цибулини в період спокою.
 Пересадка: Приблизно раз на 3-4 роки, під час періоду спокою.
Розмноження: Дочірніми цибулинки під час пересадки, насінням.. Відокремлені дітки садять в приготовлену грунтову суміш в окремі горщики діаметром близько 12 см, щоб третя частина висоти цибулини залишилася над поверхнею грунту. Вони при гарному догляді зацвітуть через 2-3 роки.
Вплив на людину:Свіжа, стимулююча енергія допомагає зберегти  духовну рівновагу і правильно прийняти рішення. Особливості: гіппеаструм не можна ставити в спальнях, ця рослина надає бадьорість.

Умови життя та розвитку рослин
Колеус
Сімейство губоцвітих. Батьківщина острів Ява. У природі розповсюджено близько 150 видів.. Це трав'яниста рослина, зовнішнім виглядом нагадує кропиву, тільки без колючок і красиво забарвлена .Стебло прямостояче, висотою рослини до 80 см. Листя супротивні, овальні, загострені на кінці, по краю хвилясті або зубчасті.. Листя дрібно опушені, зазвичай строкато пофарбовані. Суцвіття кисть із численних дрібних квіток.
 Температура: Влітку помірна, взимку прохолодна, близько 15-16 ° C. Зимовий мінімум 12 ° C.
Освітлення: Колеус світлолюбивий. Потрібно яскраве розсіяне світло, з притіненням  від прямих сонячних променів влітку.
Полив: Влітку Колеус поливають рясно, восени і взимку полив скорочують, але грунт повинен бути злегка вологим. Воду для поливу краще використовувати м'яку.
 Добрива: Регулярно з березня по вересень підгодовують розчином мінеральних добрив для декоративно-листяних кімнатних рослин. Підгодівлі проводять щотижня.
Вологість повітря: Колеус любить дуже вологе повітря.. Тому повітря зволожують частим обприскуванням або поміщають горщик з рослиною на піддон з мокрою галькою або керамзитом.
 Пересадка: Пересаджують щорічно навесні. Іноді влітку Колеус ще раз пересаджують, точніше, перевалюють в більший горщик, так як коріння його швидко ростуть і обплітають земляний кому. Повторна пересадка необхідна, коли коріння рослини з'являються зі стічних отвори на дні горщика.. Грунт - будь-яка поживна суміш, до складу грунту Колеус не вимогливий. Розмноження: Насінням навесні, стебловими живцями весною і влітку.





Умови життя та розвитку рослин
Нефролепіс
Сімейство папоротнікових. Батьківщина- тропічна Азія, Африка, Америка.
 Це декоративна кімнатна рослина, яка ще мало поширена через сухість повітря в приміщеннях.   Невисока  зі свіжозеленим досить декоративним листям. В даний час налічується близько 30 сортів цієї рослини.


Температура: помірна, вночі надає перевагу прохолоді, але низьких температур слід уникати. Найкраща температура -15-20 С.
Освітлення: звичайне розсіяне світло, навіть яскраве.
Полив : грунт повинен бути постійно зволожений, але не переносить великої постійної вологи.Взимку полив обмежений.
Вологість повітря : потребує високої  зволоженості, слід регулярно обприскувати листя.
Пересаджування : весною, коли корені заповнюють весь горщик, верхівка стебла повинна бути над грунтом.
 Розмноження : поділом куща, можна спорами.
Зрізане листя добре зберігається при 15С тепла, недовгий час можуть бути при 10 С.
Вплив на людину:
 Папороті теж відносяться до рослин, що поглинає енергію.  Вони дуже добре вбирають саме негативну енергію. Папороть - один з небагатьох чудово є сусідами з телевізором, гасячи його негативне випромінювання, при тому таке сусідство йому йде тільки на користь.
Умови життя та розвитку рослин
                               
Розан   китайський
 Сімейство мальвових. Батьківщина- Південний Китай. Висока рослина , в підходящих умовах може досягти 3 м висотою.   Вічнозелений кущ з блискучим листям. Гілки розложисті, тому їх незручно розташовувати в кімнатах. Квіти великі, можуть бути пурпурово-червоні, рожеві, оранжеві.
Температура: рослина теплолюбива. Влітку може рости на балконі, в місці, не дуже освітлюаному сонцем. Взимку краще утримувати  в прохолодному  приміщення на добре освітленому місці і мало поливати.
Освітлення : якщо рослину відсунути від сонця- може не зацвісти.
Полив: до травня рослина знаходиться в спокої, тому поливають досить помірно.Під час росту та цвітіння поливають  багато, удобрюють.
Вологість : Під час цвітіння, особливо в ясні теплі дні рослину обприскують теплою водою.
Пересаджування  та обрізання : щоб затримати цвітіння до осені чи зими , пересаджують і обрізають рослину в травні. В липні обрізають ще раз.В кінці квітня – напочатку травня дорослі рослини пересаджують в більші горщики.
Вплив на людину:китайський  розан  сприяє розвитку творчих здібностей;


Умови життя та розвитку рослин
Дифенбахія
                                                                                                    
Сімейство ароїдних. Батьківщина Південна Америка. Прямоствольна деревоподібна рослина з великими видовжено-овальними листками. Сік рослин отруйний.. Диффенбахія може вирости  2 м, але поступово нижня частина стовбура оголяється і рослина втрачає свою декоративну привабливість. У кімнатних умовах цвіте рідко. Слід також зазначити, що багато видів Диффенбахії вимагають досить частого оновлення - в середньому через три роки, якщо їх вирощувати в квартирі .  Тому що через цей час вони зазвичай виростають до стелі.. Тоді верхівку зрізають і укорінюють, а те, що залишилося або викидають або залишають для розмноження.
Температура: Добре розвивається тільки в теплі, не нижче 18 ° C, краще вище. При температурі нижче 10 ° C рослини загнивають і гинуть. Не переносить протягів.
Полив: Рясний з весни до осені, взимку помірний. Грунт підтримується весь час в злегка вологому стані, але незанадто сирий. При поливі дуже жорсткою водою кінчики листя буріють.
Вологість повітря: Любить дуже вологе повітря, потрібно регулярне обприскування і обмивання листя. Перед обприскуванням переконайтеся, що в кімнаті тепло і не звідкись "не піддуває", інакше можна нашкодити рослині.. Якщо ж в кімнаті близько 18 ° C, краще не обприскувати, а просто періодично протирати вологою губкою.
Вплив на людину:рослина нейтралізує такі шкідливі речовини як ксилол та толуол. Рослина підходить людям , які проводять життя за письмовим столом. Активізує обидві півкулі головного мозку та допомагає при порушеннях кровообігу.Особливість : всі частини цієї рослини отруйні, тому небезпечні для дітей та тварин. Диффенбахія – ідеальна рослина для офісів: вона добре очищає повітря від ядовитих речовин і випромінює енергію, яка сприяє кращій концентрації.

Умови життя та розвитку рослин
Бегонія
                                   
                                         
  


                                                                                              
                                                                                                                     










Батьківщина- середня і Південна Америка, Південно-Східна Азія, Африка.

Температура: помірна, взимку – не нижче 15С, не переносить температури вище 20 С.

Освітлення: яскраве світло, але не прямі сонячні промені, взимку можна виставляти на освітлені місця.

Полив: щедрий в період цвітіння, але не настільки, щоб грунт був постійно вологий.

Вологість повітря: потребує високої вологості,повітря навколо рослини обприскують, але ні в якому разі не самі рослини.

Розмноження: стебловими живцями в будь – яку пору року.



Вплив на людину:
бегонії допомагають розвивати впевненість у собі;







Умови життя та розвитку рослин

Плющ звичайний


Батьківщина – Канарські строви,Ірландія,Японія.









Температура : нижче помірної,але не морозна, бажано, щоб приміщення не обігрівалося,нічна температура не повинна перевищувати 16С.

Освітлення : яскраве світло взимку, влітку слід притіняти від прямого сонця.

Полив: щедрий влітку, грунт повинен бути весь час вологий,помірний взимку, але не можна, щоб грунт пересихав.

Вологість повітря : взимку вимагає частого обприскування, особливо, коли в кімнаті тепло і сухо

Пересаджування : кожні 2 роки пересаджувати в більший горщик.

Розмноження : час від часу кінці стебел слід прищіпувати, щоб відросли бічні пагони, а відрізані верхівки використовувати як живці.

Вплив на людину : дає відчуття впевненості.





Умови життя та розвитку рослин

Амазонська лілія.

Батьківщина – Колумбія

Температура –:18-20 градусів

Освітлення: Розташувати вазон з амазонською лілією краще на східному чи західному вікні, оскільки рослина не переносить полуденного сонця. Але вона потребує достатнього освітлення, тоді й цвітіння буде ряснішим.

Полив: Поливати амазонську лілію треба зрідка, але щедро, після підсихання земляної грудки один раз у 3-4 дні. Під час квітування рослині необхідно більше води. А ось у період спокою полив треба звести до мінімуму, але земляна грудка не повинна повністю пересихати. Листя під час росту та бутонізації треба обприскувати водою регулярно.

Пересаджування: раз на 3 роки.

Розмноження : цибулинами.


Умови життя та розвитку рослин

  Кислиця кімнатна

 Батьківщина -Південна Африка, Південна і Центральна Америка, і лише деякі види зустрічаються зрідка в Центральній Європі. Свою назву рослина одержала через кислуватий смак листів, які можна використовувати в їді, додаючи їх до салату. У народі рослина ще відома за назвою «заяча капуста»

Температура : досить невибаглива рослина до умов вирощування .

Освітлення:кислицю розташовують у приміщенні з яскравим, але розсіяним світлом. Рослина прекрасна переносить півтінь, однак довге перебування в густій тіні приводить до втрати декоративності листів. Прямий вплив сонячних променів може викликати опіки.

Полив: влітку кислиця потребує рясного поливу, однак необхідно стежити за тим, щоб волога не застоювалася в горщику. Рослина дуже чутлива до надлишку вологи, краще не долити воду в горщик, ніж перелити. Восени полив поступово скорочують, у зимовий час обмежуються підтримкою ґрунту в злегка вологому стані.

Вологість повітря: при утримуванні в кімнаті необхідно регулярно обприскувати листи кип'яченою водою. В осінньо-зимовий період без обприскування.

Пересаджування:Молоді рослини пересаджують щорічно, далі – раз в 2-3 року.  Розмноження: кислиця добре розмножується бульбинами, що утворюються навколо стрижневого кореня старих рослин

Умови життя та розвитку рослин

Товстянка( красула, грошове дерево)

Батьківщина: Південно-Західна та південна Африка.

В природі є майже 300 видів від трав’янистих до кущових форм.

                          

Температура:  рослини розміщують в світлому приміщенні і притіняють від прямого сонячного проміння. На літо можна розмістити на балконі або в саду, але обов»язково захистити від сонця та дощу.

Полив: в літній період потребує обільного поливу на свіжому повітрі. В кімнатних умовах  не перезволожувати , але і не давати пересихати.

Пересаджування:при потребі.

Розмноження: насінням, листям, черешками.

Вплив на людину: очищає повітря , допомагає зняти фізичне та психічне напруження, заспокоює. В будинку рекомендується ставити в спальні.

Толстянка допомагає впоратися з фінансовими проблемами.

                    Корисні рослини для дому

В повітрі наших квартир  знаходиться величезна кількість мікроорганізмів і шкідливих речовин. Ми дихаємо випарами з вулиці та ввімкненої техніки, нікотином, пластиком та іншими шкідливими речовинами. Виправити цю ситуацію допоможуть корисні кімнатні рослини.
Вони прикрасять інтер'єр і принесуть частинку природи у ваш дім, з ними ви будете насолоджуватися чистим, ароматним повітрям. Завдяки їм, осінні депресивні і застудні періоди не зможуть проникнути у ваш будинок.
На кухні, підійде всім відомий хлорофітум –
 він очищає кімнату від шкідливих газів та запахів лише за кілька годин.


Оздоровити повітря допоможуть також монстера,
 плющ,

 




аспарагус,
                            

алое,

                                                                                         


очистять повітря в приміщенні, де багато палять аспідистра та  пеларгонія зональна і запашна  А ще  пеларгонія врятує від головного болю . Крім того, знижує артеріальний тиск і забезпечує міцний сон.

               
                                                                   

Періодично ці рослини треба виносити на свіже повітря, щоб вони відновилися.
Якщо у вашій квартирі душно, а взимку ще й сухо, виростіть сансевьєру.

                              
 Це справжня фабрика з виробництва кисню. Крім того, вона захистить від шкідливих речовин, що виділяються з пластику, лінолеуму, та лаку меблів.

- допоможуть зволожити і наситити повітря киснем 
    фікус Бенджаміна,            циперус
Якщо ви працюєте за комп'ютером, поруч з кондиціонером, принтером, ксероксом, то мабуть вам доводиться відчувати сильну втому, а іноді слабкість і головну біль, до кінця дня. Поставте поруч з собою представників хвойних і насолоджуйтеся свіжістю.

Це можуть бути араукарія,



    кипарис, 



Відновити іонний склад повітря допоможуть цереус

 


   кротон (кодіеум)



Від мікробів захистять: мирт,  цитрусові,                                                    
 розмарин,
                                                                
 евкаліпт, азалія.
Також знезаражувати повітря будуть Диффенбахія, антуріум, бегонії, традесканції, руеллія, аглаонема, лаванда, м'ята, шавлія.
Фітонциди виділяють амариліс, агапантус, зефірантес
Кактуси, безперечно, теж є відмінними фільтрами.
                 
 Аспарагус поглинає солі важких металів.


 Від формальдегідів та фенолів, що виділяються з нових меблів, позбавлять драцена, хлорофітум, алое, філодендрон, спатіфіллум, Диффенбахія.У кожному будинку є такі місця, в яких через деякий час погіршується самопочуття, з'являється депресія. Це геопатогенні зони, людині в таких зонах довго перебувати не можна. Собаки уникають їх, а от кішки, навпаки, сплять тільки в цих місцях. В таких місцях рекомендується розмістити рослину, яка буде забирати на себе негативну енергію:пальму, фікус, мирт.
Ліани, плющ, циссус,  традесканції, допоможуть нейтралізувати негативне випромінювання у вашому домі.
Для спальні рекомендуються монстера, драцена, корділіна, та рослини з овальною кроною або спадаючими гілками. Вони заспокоять та знімуть втому.
Вберегтись від комарів, москітів, та мух допоможе евкаліпт. Вони не виносять його своєрідний аромат. З ним у кімнаті завжди буде свіже і чисте повітря.
Зранку, квіти з яскраво-червоним або жовто-помаранчевим забарвленням проженуть сон і подарують гарний настрій на весь день.
Якщо ви багато працюєте за комп'ютером та спілкуєтесь з людьми - влаштуйте собі куточок відпочинку, де будуть рослини з листям різних відтінків (фікус, аглаонема, Диффенбахія). Споглядання за ними допоможе вам заспокоїтися, зніме втому очей, і скоро ви зможете продовжити роботу з новими силами.

Подружіться з кімнатними рослинами, забезпечте їм найкращі умови для росту і розвитку, і вони обов'язково вам віддячать.






Хвороби кімнатних рослин, спричинені порушенням температурного режиму
1.Листя звиваються, темніють і обпадають – занадто низька температура;
2.Квіти швидко в’януть – занадто тепле повітря;
3.Витягнуті стебла і листки при гарному освітленні взимку або на весні – занадто тепле повітря;
4.Листя швидко жовтіє і обпадає – раптовий різкий стрибок температури;
Під час дослідження учні виявили хвороби кімнатних рослин за певними характеристиками, це були - китайська троянда, герань та фіалка. Причиною було те, що учні молодших класів не дотримувалися правил зволоження кімнатних рослин. І дослідницька група організували кілька демонстрацій щодо правил догляду за кімнатними рослинами. Одним із них був метод оприскування.
Оприскування – це метод використовують в основному для епіфіт них рослин, які ростуть зачепившись за шматок кори або волокна. Оприскування також надзвичайно корисне рослинам, коренева система яких перебуває в поганому стані або слабко розвинена (розсада, черешки).
       Правила оприскування:
Оприскують рослину чистою водою, температура якої дорівнює температурі повітря.
Не малу роль відіграють правила пресадки рослин. Для цієї групи це було одне з найважливіших завдань. Саме від них залежала доля майбутньої краси – створення галереї в класних кімнатах та природичого куточка.
Способи пересадки:
В залежності від кількості заміненої землі пересадку розділяють на декілька видів:
₪ повна при якій відбувається заміна всієї землі, а коріння очищаються від старої;
₪ неповна при якій частину старої землі залишають на коріннях старої рослини;
₪ часткова при якій замінюється лише верхній шар землі.
На дно горщика обов’язково потрібно покласти керамзит або черепки для дренажу. У новий горщик на шар землі поміщають таким чином, щоб коренева шийка перебувала трохи нижче країв горщика.
ПРАКТИЧНА  ЧАСТИНА ПРОЕКТУ

Виховний захід  з природознавства
для дітей
                     на тему: „ Подорож до світу кімнатних рослин»

Підготувала та провела  вчитель природознавства Палярус А.С.

                          
Тема: Кімнатнірослини. Умови  життя  рослин.

Мета : продовжувати формування поняття “ рослина - живий організм “, виховувати дослідницький підхід до розуміння природних явищ;ознайомити учнів з кімнатними рослинами , розкрити їхнє значення , навчити доглядати; виховувати інтерес до праці; естетичні почуття; розвивати спостережливість, інтерес до рослин, їх колекціонування.

Обладнання: таблиці,презентація про кімнатні квіти, роздавальні картки, живі кімнатні рослини, вирощені в дома чи у кутку живої природи .
      План заходу.                                  
I.Організація класу.
II.Актуалізація опорних знань.
            1.Вступне слово вчителя.
            Увага, увага! Прошу всіх зайняти свої місця і приготуватися до подорожі . Ми вирушаємо на найшвидшому , найсучаснішому виді транспорту.
                        В синім небі путь моя,
                        Швидше всіх літаю я ,
                        Маю крила, хоч не птах,
                        Люди звуть мане ( літак )
На шибках малює квіти
Нам мороз свої зимові,
А в кімнаті школярів є
Квіти справжні і чудові.
Любо глянути на них –
Зеленавих та живих.
За віконцем – хуртовина,
Заметіль гуде-кружляє,
А в теплі у нас рослини
І ростуть, ще й розцвітають.
Ще й до учнів тягнуть віти,
Мов нагадують малятам,
Щоб не забували діти
Своїх друзів поливати.
- Сьогодні  ми ознайомимося із деякими кімнатними рослинами і навчимося за ними доглядати.
1. Бесіда про кімнатні рослини. 
- Часто ми слухаємо пісні про квіти, розповідаємо про них вірші, співаємо про них, але ми не знаємо, чи квіти нас чують, чи подобаються їм наші пісні. А чи хотіли б ви почути, про що думають чи співають квіти? Якщо дуже – дуже захотіти і уважно прислухатись, то можна почути , як рослинки співають. Нумо, прислухаймось усі разом, заплющивши очі.
Вчитель непомітно вмикає магнітофон, прихований від дитячих очей, і в класі звучить пісня «Пісня квітів»:
Виростаєм на віконці,
Зацвітаємо на сонці,
Від водиці зеленієм
Першокласникам радієм.
Ви нас, діти, доглядайте
І водою поливайте.
Щоб могли ми воду пити,
Треба землю розпушити.
Любі учні! Час не гайте –
Наше листя протирайте.
В школі вашій
Для нас , квітів,
Найщиріші друзі – діти. 
            1 -й штурман: Щоб не заблукати в дорозі , візбмемо з собою компас та карту . Компас наш допоможе швидко визначити, де північ і де південь.
            2 - й штурман:
                        Гарна , велика країна моя,
                        Є в ній озера , річки і моря,
                        Гори високі , степи та ліси -
                        Скільки багатства і скільки краси.
            2.Гра “ Де чий дім “.
( вчитель показує картки , а діти піднімають картки : зелена - ростуть в лісі ; червона - на луках ).Залишаються картки з рослинами кімнатними .
III.Узагальнення , систематизація знань
Бесіда.
                        - Де ростуть ці рослини ?
            Рослини , які постійно ростуть в кімнатних умовах, називають кімнатними.
            мандрівники, уважно придивіться до них!
            Вони теж мандрівники , тому що прибули з різних країн світу.Здавна вчені, торговці та дослідники, опиняючись у невідомих країнах , зустрічали там невідомі рослини, деякі були дуже гарні, мали велике листя, яскраві квіти.Їх привозили з подорожей додому , дарували їхнє насіння друзям.

            2.Відомий мандрівник барон Менхаузен вирішив намалювати дивовижні рослини.
            ( Малюнки рослин, у яких стебло й листя однієї рослини, квіти іншої. Знайти помилки.)
            3.Курс на Азію.Слово “Азія”означає “ схід “ , там багато гір і звідси до нас прийшли примула та бегонії.На батьківщину у себе бегонії ростуть у лісах, що на схилах гір. Листя у квітки велике, швидко росте, віддає перевагу світлу та волозі.
                       
            Якого догляду потребують бегонії?
            Якщо піднятись вище вгору, стане прохолодніше, зникнуть ліси, з”являються луки.Тут можемо зустріти примулу та цикламен.В Азії це перші весняні квітки, ними прикрашають будинки.Тому ці рослини пристосовані до прохолодного повітря, їх не треба поливати. За гарного догляду цикламен може жити 25 - 27 років.
            4.Гра “ Квітковий магазин “.
            ( щоб придбати квітку треба описати її, розповісти,як доглядати за нею.)
            5.Курс на Африку .
            Тут ми зустрінемось з рослиною , що має довге листя з колючками, шматочки листків використовуються для лікування поранень, наривів.Цярослина живе 100 років.
            Наш літак над пустелями Африки , де росте алое.Маючи довгі корені , рослина може діставати вологу зі значної глибини і накопичувати її у листі.Від перегріву листки рятує воскова плівка, якою вкрита поверхня.
ІІІ. Фізкультхвилинка 
            6.Гра “ Лікарські рослини “
            Сталося лихо на борту , несподівано захворіли командир літака і другий штурман.Їм негайно потрібні ліки від нежитю та кашлю.
            - Чим вас лікує мама від грипу ?
            - Які рослини допомогають зміцнити здоров”я?
            7.Курс до Центральної Америки , в Мексику .
            Цю країну неможливо уявити без кактусів.Вони тут значно більші , ніж у нас, і квіти з”являються на них значно частіше , ніж у кімнатних.З кактусів , які мають довгі колючки і швидко ростуть, насаджають живі паркани; їх молоді м”ясисті стебла вживають у їжу.А для нас - це кімнатні рослини.
            - Який догляд потрібен за кактусами ?
            8.Курс над тропічними лісами Південной Америки.
            Тропіки - це теплий південний край, де не буває холодної зими.Тут усім рослинам достатньо вологи, все швидко росте.Звідси прийшли до нас квіти дивовижної краси: герань , традесканції.Їх розмножують шматочками стебла з листям або ж окремими листками.
            традесканція може рости навіть у вазі з водою, бо вона - мешканка тропічних боліт.
            Під час дощу вода заливає рослини, та вони не гинуть, а живуть деякий час під нею.

Хвилинка- цікавинка 
Чи знаєш ти?
● Кімнатні рослини розподілені на дві групи: листяні рослини, за якими
легко доглядати, і квіткові рослини – вимогливі пес¬тунки, що можуть загинути від невеличкого протягу.
● Усім кімнатним рослинам корисно іноді опинитися під теплим дощем,
але не всі рослини можна мити під душем.
● Запилені рослини з ворсистим листям (наприклад, фіалку) краще чистити
м'якою щіточкою.
● Якщо ви забули полити рослину і земля зовсім висохла, поставте горщик
із квіткою у воду і тримайте до зникнення пухирців повітря: земля
повинна стати вогкою.
● Поливаючи рослини, пам'ятайте, що краще добре полити квітку раз на
тиждень, ніж потроху щодня.
● Навесні та влітку, під час цвітіння кімнатну рослину потрібно поливати
дещо більше, ніж зазвичай: рослину слід підживлю¬вати.
● Кімнатні рослини необхідно пересаджувати кожні два-три роки, і краще
це робити навесні.
● Коріння рослини може дуже розростися, і, незважаючи на часте
поливання, рослина може засохнути. 

IV.Закріплення вивченого.
            1.Славнозвісний барон Мюнхаузен, коли друзі питали, чому він не привіз тропічних рослин, відповідав , що вони тільки цвіли , а насіння ще не було.
            Чим іще , крім насіння , розмножуються рослини ?
            2.Змагання , по рядах:
                        1.Назви рослини, що розмножуються
                                   а)корінням;
                                   б)листками;
                                   в)стеблами;
                        2.Назви умови, необхідні для життя рослин.
                        3.Намалювати кімнатні рослини.
                        4.Назви лікарські рослини.
V.Підсумок уроку .
                                                                                       
- Ви навчилися розуміти «бажання» квітів та інших кімнатних рослин. Прислухайтесь і здогадайтесь , про що просять вас рослини у коридорах школи, вдома.
Виконайте їхні прохання.
Квітам сумно, коли їх мало, а тому посадіть нові:
Квітам тісно у маленьких вазонах, тому пересадіть їх у більші.
Квітам подобаються гарні вазони, тому прикрасьте їх.
Квітам важко дихати – протирайте листочки, розпушуйте землю.

VI. Д/з розповідати про умови життя рослин та правила догляду за ними.



















участі учнів
ОЗЕРСЬКОГО НВК  в проекті


                                  

        

Озерського НВК
 в проекті
Перелік робіт учнів:
1.  Цікаві факти з теми «Фікус»- підготував Федорус С. ( 7 клас)

2.  Доповідь з теми:
   Кімнатна рослина «Кактус» - підготувала  Ділоян  Х. ( 7 клас).
Догляд за кімнатними  орхідеями- підготувала  Вакуленко І. ( 5 клас)
   
3.   Кросворд з теми « Бегонія рекс» -  підготувала Міщенко Я. ( 10 клас).

4.  Вирізки з газет на тему :
-Кімнатні рослини за фен – шуєм;
- Хризантема – з вази у горщик;
- Кімнатні квіти для затишку;
- Підгодуємо рослини.
Підготувала Томашко А. ( 8 клас).

5.  Твір на тему « Як я доглядаю за кімнатними рослина» - підготувала  Акопян С. ( 11 клас).

6.  Проект клумби 6 клас « Вишиванка» , 9 клас

« Асорті».

Комментариев нет:

Отправить комментарий