понедельник, 8 декабря 2014 г.

Вуглеводи

Тема:  Вуглеводи : глюкоза, сахароза,  крохмаль,  целюлоза.
Реакції  їх  гідролізу. Л. д №11,12,13.
Мета:  - Продовжити знайомити  учнів  з вуглеводами. ознайомити учнів із класифікацією вуглеводів, їх фізичними властивостями; дати уявлення про будову молекул глюкози, сахарози, крохмаль,  целюлоза.; ознайомитися зі складом та влас­тивостями даних вуглеводів, показати поширення вуглеводів у природі, їх біологічну роль.
-         Дослідити хімічні властивості крохмалю, навчити виявляти його серед інших речовин. , розглянути якісну реакцію на крохмаль;
-         Виховувати самостійність, активність, наполегливість, відпо­відальність; активізувати розумо­ву діяльність учнів під час застосу­вання інформаційних технологій на уроках хімії.
Тип уроку: комбінований урок засвоєння знань, умінь і навичок і творчого застосування їх на практиці.
Форми роботи: розповідь учителя, евристична бесіда,

Обладнання:
_____________________________________________________________________
Для лабораторного досліду: крохмаль, вода, йод, спиртівка, тримач, сірники.
Хід уроку.
І. Перевірка  домашнього завдання, актуалізація опорних знань
    Фронтальне опитування.
    Завдання:
    1. Дайте визначення жирів.
    2. Назвіть жири, які ми використовуємо, як харчові продукти.
    3. Поясніть, який зв'язок існує між будовою молекули жиру та його агрегатним станом.
    4. Назвіть кислоти, які входять до складу твердих та рідких жирів.
    5. Назвіть типи реакцій, у яких беруть участь жири.
    6. Перелічіть галузі виробництва, які використовують жири.
    7. Дайте характеристику біологічної ролі жирів.

ІІ. Актуалізація опорних знань.
Гра з кубиком
1.     Які речовини ми вивчаємо протягом 4 уроків? (вуглеводи)
2.     На які три групи поділяються вуглеводи?___________
3.     Які моносахариди ви знаєте?______________
4.     Хто належить до дисахаридів?_____________
ІІІ. Вивчення  матеріалу.
1. Розповідь учителя( з демонстрацією  плакатів)
Вуглеводи — найважливіші природні сполуки, що характеризуються біологічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини . Свою назву одержали через початкові уявлення про склад вуглеводів як сполук Карбону з водою: Сх20) . Ця назва збереглася дотепер, хоча доведено складну будову вуглеводів.
«Цікавинка»
У рослинах міститься до 80 % вуглеводів, в організмі тварин і людини — до 20 %. Їжа людини на 70 % складається з вуглеводів.
2. Класифікація вуглеводів
Заповнення з учнями схеми. Учні самостійно наводять приклади, роблять висновки про застосування вуглеводів, роблять повідомлення про поширення вуглеводів у природі.

Розпочнемо знайомитися із  полісахаридами на прикладі  глюкози.
ГЛЮКОЗА.

     Знання, які ви отримаєте на уроці дозволять вам зрозуміти, як пов’язані будова та властивості глюкози їз важливим значенням її для людини та широким використання у медицині та харчовій промисловості. Ви дізнаєтесь, чому її називають еліксиром бадьорості та чому їжу потрібно ретельно пережовувати.
     Для того. щоб ви краще запам’ятали властивості цієї незвичайної речовини, ми зануримось у світ дитинства, і спробуємо разом з вами скласти казкову історію прожиття глюкози.
    « Колись давно у хімічному королівстві  жила надзвичайно вродлива дівчина, яку звали Вода. Вона вийшла заміж за сіроокого юнака на ім’я Вуглекислий Газ. Багато часу молоде подружжя проводило у садку, біля їхнього будиночку. Вони розмовляли, милувались зеленим листям, яке тріпотіло над ними і весело сміялися, коли сонячні промінці торкалися їх. Невдовзі у них народились двійнята: хлопчик і дівчинка.

▪ Запишіть рівняння реакції взаємодії води та вуглекислого газу при зазначених умовах
 ( 6СО2 + 6Н2О = С6Н12О6 + 6О2 )
▪  Як звали дівчинку і хлопчика?Глюкоза та кисень.
      Далекими родичами дітей були родини Альдегідів та Гідроксидів, тому лікар-педіатр, який оглядав дітей, не здивувався, виявивши у складі молекули дівчинки  п’ять гідроксильних груп та одну альдегідну групу. А у листку обстеження записав, що дівчинка є альдегідоспиртом.»
     Давайте зблизька познайомимось з цією речовиною.  Демонстрація фізичних властивостей глюкози. Це білий порошок,  добре розчиняється у воді, солодкий на смак.  «Глюкоза часто приходила в гості до дядечка купрум (П) гідроксиду і розсіювала всі його сумніви і турботи, які збиралися у ньому у вигляді осаду. Після розмови з дівчинкою очі старенького ставали прозоро синього кольору. Лабораторний дослід № 22. Взаємодія глюкози з купрум (П) гідроксидом.»
С6Н12О6 + Сu(ОН)2↓ → сполука синього кольору
     Ця реакція відбувається за участю гідроксильних груп, і є якісною реакцією для їх виявлення. До речі, цю реакцію використовують для виявлення цукру в сечі. Такий аналіз є дуже важливим для виявлення у людини такого захворювання, як цукровий діабет.
     Дівчинка виросла і відчула своїм покликанням працювати в організмі людини. Глюкоза зрозуміла,  що саме вона може дати людському організму ту енергію, яка потрібна для звершення великих і корисних справ.
С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2  + 6Н2О;  ∆Н = -2870 кДж
     А потрапляє глюкоза в організм людини найрізноманітнішими шляхами: з ягодами, фруктами (особливо багато її у винограді), медом. Коли відбувається гідроліз крохмалю, а він міститься у картоплі, кукурудзі, рисі, борошні та всіх продуктах вироблених з нього, то кінцевим продуктом також є глюкоза. Тому вона дуже любить тих людей, які ретельно пережовують їжу. Адже в такому випадку крохмаль під дією ферментів слини починає  піддаватися гідролізу вже в роті, і глюкоза може швидше розпочати свою роботу поповнення організму енергією.
     Глюкоза є першим помічником хворих, ослаблених людей. Адже вона входить до складу лікарських препаратів для підтримання життєдіяльності організму. Використовується при консервуванні крові, входить до складу кровозамінник рідин.
     Стає вона у пригоді і для спортсменів під час змагань і тривалих тренувань. Мандрівникам не раз вдавалося перемогти несподівану слабкість лише завдяки кільком ковткам із фляги з розчином виноградного цукру. Тому й називають її еліксиром бадьорості.
САХАРОЗА.  Сьогодні ми поговоримо про речовину, яка подобається всім. Вона входить до складу ласощів і є цінною поживною речовиною, необхідним матеріалом для побудови клітин тварин. Особливо чутливими до нестачі цієї речовини є нервові і м¢язові клітини. Навіть невелике зниження концентрації цієї речовини в крові  викликає відчуття голоду, м¢язову слабкість, розумову втому. Наявність цієї речовини в організмі людини викликає викид речовини серотоніну, яка гальмує психічне збудження, заспокоює, знімає напруження.
Зацікавились? Сьогодні ми поговоримо про цукор, хімічна назва якого САХАРОЗА. 
 Знаходження сахарози в природі. Добування сахарози.
1.     Ще за три тисячоліття до нашої ери індійські лікарі використовували солодкий сік  і порошок  із цукрової тростини як важливий лікарський засіб.
2.     На базарах Індії торгували солодощами із сардари – так називали концентрований сік тростини, який слугував ще й будівельним матеріалом.
3.     У цукрових буряках сік виявили лише у ХVІІІ столітті.
4.     Сахароза вже є в буряках. Її потрібно виділити. Як?  ( Розгляд схеми)

Метод: робота з підручником.
1.     В буряках (16-20%)
2.     Цукрова тростина (14-26%)
3.     Сік берези, клена, моркви, динь, тощо.
 Фізичні властивості сахарози.
Метод: бесіда, робота з підручником.
1.     Безбарвна кристалічна речовина, в подрібненому стані біла
2.     Солодка.
3.     Дуже добре розчинна у воді ( в 1л води – 2 кг цукру)
4.     Легкоплавка, утворює карамель.

Будова і властивості сахарози.
1.     Молекулярна формула глюкози – С12Н22О11
2.     Які функціональні групи може містити сахароза? Як це перевірити?
В зошит:
1.     З Сu(ОН)2 за н.у.  сахароза утворює прозорий синій розчин Це означає, що в сахарозі є гідроксильні групи.
2.     При нагріванні сахарози з Сu(ОН)2 червоний осад не утворюється. Це означає, що альдегідної групи немає.
3.     При кип’ятінні сахарози з Н2SO4 конц.  Відбувається реакція гідролізу:
              t
С12Н22О11   ®    С6Н12О6 + С6Н12О6
                                                  Н2SO4           глюкоза            фруктоза

Оскільки під час гідролізу утворюється два моносахариди, сахароза належить до дисахаридів.
Відео «Гідроліз  сахарози».


Застосування сахарози.
1.     Як продукт харчування.
2.     Для виготовлення ліків, мікстур для дітей, сиропів.
3.     Штучний мед.
4.     У техніці використовують похідні сахарози як пластифікатори у виробництві пластмас.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.
1. Формула крохмалю
Крохмаль -  полісахарид, тобто складається з великої кількості моносахаридів. Пригадайте хімічну формулу відомого вам моносахариди. (глюкози) - С6Н12О6. Моносахариди сполучаються між собою, але при цьому відривається вода. Отримуємо – крохмаль (С6Н10О5)n
2.     Будова крохмалю.
Крохмаль – природний полімер, мономером якого є α-глюкоза
(С6Н10О5)n  n = 1000 – 5000
Структура крохмалю:
1) лінійна                                                      n – кілька сотень ланок
                                                                  М = кілька сотень тисяч
2) розгалужена                                          n – кілька тисяч ланок
                                                                  М = кілька мільйонів
3. Знаходження  в природі крохмалю:
Де ви в природі можете зустріти крохмаль?
1)    бульби картоплі (20%)
2)    В зернах пшениці, кукурудзи (70%)
3)    В зернах рису (90%)
Крохмаль – продукт фотосинтезу
6СО2 + 6Н2О  світло, хлорофіл  С6Н12О6 + 6О2
С6Н12О6 → (С6Н10О5)n + n Н2О
Рослини використовують сонячну енергію, акумулюють її в органічних речовинах (космічна роль зелених рослин). Ми використовуємо цю енергію, коли вона виділяється при окиснення органічних речовин в організмі.
Для закріплення  подивіться  відео «Характеристика крохмалю»


4. Фізичні властивості крохмалю.
Опишіть фізичні властивості крохмалю, використовуючи свій досвід та зразок, що стоїть у вас на столі.
 Крохмаль – білий аморфний порошок, нерозчинний у холодній воді. У гарячій воді набрякає, утворюючи клейстер.
Целюлоза – біла тверда речовина, нерозчинна у воді і більшості органічних розчинників, набухає у воді дуже повільно.

Лабораторний дослід № 7
1.Білий порошок
2. Нерозчинний у воді (виконання досліду)
3. У гарячій воді утворює клейстер (виконання досліду)
4. Без запаху та смаку.

4.     Хімічні властивості крохмалю
1)    крохмаль взаємодіє з йоном, утворюючи речовину синього кольору – якісна реакція на крохмаль
крохмаль + І2 → синє забарвлення (виконання досліду)
Висновок: при дії на крохмаль йодом з’являється синє забарвлення ця реакція застосовується як якісна реакція на крохмаль.
2)    гідроліз крохмалю
                              tH2SO4
 (С6Н10О5)n + n Н2О→ С6Н12О6
крохмаль                                                глюкоза
Реакція проходить ступінчасто:
(С6Н10О5)n  → (С6Н10О5)m  → С12Н22О11 → С6Н12О6
крохмаль                        декстрини                           мальтоза                          глюкоза
Відкрито гідроліз в 1811р. росіянином Кіргофом
Відео «Гідроліз  крохмалю»
5.     Застосування крохмалю. (демонстрація продуктів)
1)    Поживний  продукт.  (хліб, крупа, картопля)
 Продукти,  що мають крохмаль варять, жарять, печуть. Відбувається гідроліз, утворюється глюкоза. Надлишок її перетворюється в глікоген. Це резервний запас, що міститься в печінці.
2)    З крохмалю добувають етиловий спирт, глюкозу
3)    Патока – суміш декстринів із глюкозою в кондитерському виробництві (цукерки, пряники, мармелад)
4)    Декстрини –як клей, для обробки тканин, крохмалення білизни
5)    В медицині. На основі крохмалю готують мазі, присипки.
ЦЕЛЮЛОЗА. Целюлоза – тверда волокниста речовина, нерозчинна у воді й органічних розчинниках, але розчиняється в концентрованій сульфатній кислоті.
Будова молекули крохмалю і целюлози
бН10О5)n — молекулярна формула крохмалю (п становить від кількох сотень до кількох тисяч).
IV. Закріплення матеріалу
Виправити помилку
1.     Крохмаль складається з лінійних молекул.
2.     Крохмаль —- це білий аморфний порошок, добре розчинний у холодній воді.
3.     Якщо до охолодженого крохмального клейстеру додати розчин йоду, то з’являється синє забарвлення.
4.     Під гарячою праскою відбувається повний гідроліз крохмалю й перетворення його на глюкозу,яка забруднює тканину.
5.     Макромолекули крохмалю складаються із залишків а- і b-глюкози.
6.     Крохмаль — це природний полімер, що складається з багаторазово повторюваних структурних ланок С6Н12О6.
Здійснити ланцюг хімічних перетворень
Крохмаль – глюкоза – етанол
Як випереджальне домашнє завдання учні готують цікавинки про крохмаль.
1. Хліб. Найбільш поширене борошно житнє, ячмінне, кукурудзяне та ін., але для приготування хліба частіше за все використовується пшеничне борошно. У складі борошна в хліб потрапляють крохмаль і білки.
2.Маска з калини. Заморожені ягоди калини обшпарити кип’ятком, розім’яти й додати крохмаль. Ця маска розгладжує жорстку втомлену шкіру, знімає сірість, робить колір обличчя рожевим і ніжним.
3.Мармеладний торт. Для приготування тіста борошно перемішують із крохмалем.
4.Таблетки. До їх складу входить основна діюча речовина й допоміжні речовини (цукор, крохмаль, тальк та інші). Допоміжні речовини необхідні для надання об’єму, поліпшення смаку. Капсула — оболонка для дозованих порошкоподібних ліків, яка може бути крохмальною або желатиновою.
  5.Кисіль — солодкий десертний напій, приготований зі свіжих і сушених фруктів і ягід, фруктовоягідних соків, сиропів, варення, молока й картопляного або кукурудзяного крохмалю.
Киселі насичені вуглеводами, необхідними для людського організму.
Назва «кисіль» походить від староруської сільської страви — вівсяного киселю, а солодкі фруктово-ягідні киселі з’явилися пізніше, коли на Русі поширилася картопля і картопляний крохмаль.
Кисіль дуже благотворно впливає на організм людини. Він обволікає шлунок захисною плівкою й перешкоджає проникненню в нього шкідливих токсинів. Його рекомендують пити в разі гастритів з підвищеною кислотністю і хвороб шлунка і дванадцятипалої кишки.
6.Картопляний крохмаль служить основою для різних .мазей, присипок та компресів. Ванни з крохмалю знімають сверблячку в разі шкірних захворювань, неврозів, ексудативного діатезу в дітей. 0,5—1 кг картопляного крохмалю розчиняють у холодній воді й потім виливають у теплу воду, приготовлену для ванни.
7.Нова покращена формула клею «Момент Классик» для надійного і тривалого ефекту наклеювання всіх видів паперових шпалер.
Просте приготування, готовність З хвилини. Зручне наклеювання, можливість корекції стиків. Однорідна маса, без грудок і запаху. Економічний. Містить анти грибкові добавки. Можливість зберігання готової суміші до 10 днів за кімнатної температури в закритій тарі. Склад: модифікований крохмаль, антигрибкові добавки.
8.Свіжі плями від крові треба спочатку промити холодною водою, а потім теплим мильним розчином.
З тонких шовкових виробів плями крові краще за все знімати картопляним крохмалем, замішаним холодною водою на тісто. Його накладають на пляму й дають висохнути, після чого крохмаль струшують, шовк перуть. Якщо прати не можна, а від крохмалю лишився слід, протирають спочатку сухою, а потім вологою серветкою і прасують.

Метод: Цифровий диктант. 
Із переліку тверджень вибрати ті, що стосуються вуглеводу вашого варіанту. Для відповіді необхідно записати номер варіанта , а потім цифри, під якими записано твердження в диктанті.

Варіант 1. Целюлоза.        Варіант 2.Крохмаль.

1.     Вуглевод класу моносахаридів.
2.     Вуглевод класу дисахаридів.
3.     Вуглевод класу полісахаридів.
4.     Кристалічна безбарвна речовина, солодка на смак.
5.     Білий аморфний порошок,не розчинний у воді.
6.     Як чиста речовина відома у вигляді вати і фільтрувального паперу.
7.     У великих кількостях міститься у картоплі, рисі, пшениці.
8.     Утворює оболонки  рослинних клітин.
9.     Взаємодіє з йодом, утворюючи речовину синього кольору.
10.                     Вступає в реакцію гідролізу.
11.                     Молекули мають і лінійну і розгалужену структуру.
12.                     Молекули мають  лише  лінійну  структуру.
13.                     Має більший ступінь полімеризації.


САХАРОЗА.  Сьогодні ми поговоримо про речовину, яка подобається всім. Вона входить до складу ласощів і є цінною поживною речовиною, необхідним матеріалом для побудови клітин тварин. Особливо чутливими до нестачі цієї речовини є нервові і м¢язові клітини. Навіть невелике зниження концентрації цієї речовини в крові  викликає відчуття голоду, м¢язову слабкість, розумову втому. Наявність цієї речовини в організмі людини викликає викид речовини серотоніну, яка гальмує психічне збудження, заспокоює, знімає напруження.
Зацікавились? Сьогодні ми поговоримо про цукор, хімічна назва якого САХАРОЗА. 
 Знаходження сахарози в природі. Добування сахарози.
5.     Ще за три тисячоліття до нашої ери індійські лікарі використовували солодкий сік  і порошок  із цукрової тростини як важливий лікарський засіб.
6.     На базарах Індії торгували солодощами із сардари – так називали концентрований сік тростини, який слугував ще й будівельним матеріалом.
7.     У цукрових буряках сік виявили лише у ХVІІІ столітті.
8.     Сахароза вже є в буряках. Її потрібно виділити. Як?  ( Розгляд схеми)

Метод: робота з підручником.
4.     В буряках (16-20%)
5.     Цукрова тростина (14-26%)
6.     Сік берези, клена, моркви, динь, тощо.
 Фізичні властивості сахарози.
Метод: бесіда, робота з підручником.
5.     Безбарвна кристалічна речовина, в подрібненому стані біла
6.     Солодка.
7.     Дуже добре розчинна у воді ( в 1л води – 2 кг цукру)
8.     Легкоплавка, утворює карамель.

Будова і властивості сахарози.
3.     Молекулярна формула глюкози – С12Н22О11
4.     Які функціональні групи може містити сахароза? Як це перевірити?
В зошит:
4.     З Сu(ОН)2 за н.у.  сахароза утворює прозорий синій розчин Це означає, що в сахарозі є гідроксильні групи.
5.     При нагріванні сахарози з Сu(ОН)2 червоний осад не утворюється. Це означає, що альдегідної групи немає.
6.     При кип’ятінні сахарози з Н2SO4 конц.  Відбувається реакція гідролізу:
              t
С12Н22О11   ®    С6Н12О6 + С6Н12О6
                                                  Н2SO4           глюкоза            фруктоза

Оскільки під час гідролізу утворюється два моносахариди, сахароза належить до дисахаридів.
Відео «Гідроліз  сахарози».


Застосування сахарози.
5.     Як продукт харчування.
6.     Для виготовлення ліків, мікстур для дітей, сиропів.
7.     Штучний мед.
8.     У техніці використовують похідні сахарози як пластифікатори у виробництві пластмас.


ІV. Застосування знань.
1.     З якою речовиною ми сьогодні познайомилися?
2.     З чого в нас добувають крохмаль?
3.     Розкажіть як в домашніх умовах можна добути крохмаль.
4.     На яких властивостях базується добування крохмалю з картоплі?
5. Доведіть, що крохмаль - полісахарид
6.     Дослідіть на наявність крохмалю дані продукти харчування: хліб, ковбаса, картопля, сметана магазинна, плавлений сир,  зубну пасту.

Проблемне питання
Дано речовини: глюкоза, сахароза, крохмаль. Як розпізнати дані речовини?

Задача.
Скільки глюкози можна добути 1 кг крохмалю, якщо вихід становить 90%?
V. Рефлексія
Що найбільше запам’яталось і сподобалося на уроці?





Д/з §34 впр 31 ст 158

Комментариев нет:

Отправить комментарий